Tu je možen le en odgovor … NA PAPIRJU!!!

photobook_travel_with_kids_cool_trips_with_kids_travel_potovanje_z_otroci_potovanja (2)

Pa smo pri zelo zelo pomembnem delu naših potovanj … delu, ki pride na vrsto, ko smo že doma. Sigurno ni nikogar, ki bi šel na drugi konec sveta ali pa samo na krajši izlet in ne bi naredil niti ene fotografije. Sploh v 21. stoletju, ko imamo fotoaparate (takšne ali drugačne) vsi vedno in povsod s seboj. Na koncu koncev ni pomembno ali je to profesionalna oprema vredna več tisoč evrov, majhen fotoaparat za v žep ali tisti na telefonu, ki ga vsi vedno nosimo s seboj kamorkoli gremo. Fotografije, ki jih prinesemo s potovanj nam predstavljajo dragocen spomin na kraje, ki smo jih videli, razne prigode, ljudi, ki smo jih srečali in še mnoge druge stavri, ki so zaznamovale naše potovanje. Poleg tega, da nam predstavljajo dragocen spomin, ter da so nenadomestljive je vsem tem fotografijam skupnega še nekaj … da so vse shranjene na izredno nezanesljivih digitalnih medijih. Naj bodo to spomiske kartice, trdi diski, DVD-ji, USB ključki … verjemite, da bodo vse te stvari slej kot prej crknile vi pa boste ostali brez fotografij!!! V zadnjem času je vedno bolj moderno shranjevanje fotografij v „cloud“, ampak pustimo to … to je sicer nekako zelo zanesljiva možnost ima pa drugo, hudo pomanjkljivost, ki jo bom opisal v nadaljevanju …

sdfag 1

Verjetno se vsi strinjamo, da fotografije tisto pravo, spominsko vrednost dobijo šele na papirju. In ker bomo v tej temi stopili v korak s časom se bom tule osredotočil na fotoknjige. Zakaj, kje kako jih izdelati. Najprej pa moram vseeno omeniti klasične albume za fotografije. Nanje še vedno prisega veliko ljudi. So cenovno dostopni, oblikovanje ni težko (razvijemo fotografije primernevelikosti in jih po vrsti vložimo v temu namenjene žepke. Če je album malce boljši ima na straneh še možnost krajših zapiskov in to je to. Odlično!!! Za reklativno malo denarja in v precej kratkem času imamo fotografije varno spravljene, pa 100x bolje jih je gledati v albumu, kot pa na monitorju 300x klikniti v desno :). Ampak … ja AMPAK 🙂 … če od naših spominov želimo več kot le 300 fotografij velikosti 10×15 v plastičnih žepkih … če smo radi kreativni … če imamo čas, oziroma smo si ga pripravljeni vzeti za to, da naše dragocene spomine s potovanja na drugi konec sveta spravimo v neko lepo obliko, je prava stvar FOTOKNJIGA. In pa seveda, če smo pripravljeni v to zadevo investirati kakšen evro več.

Ponudnikov fotoknjig je na slovenskem trgu kar nekaj. DigiFot, Hofer, Fotobookvice, Foto Čebron, FotoGM in še mnogi drugi. Mislim, da imajo vsi ti ponudniki tudi svoje, laičnemu uporabniku prijazne programe za oblikovanje. Imajo že shranjene predloge za postavitev fotografij, možnost dodajanja teksta, ozadij, obrob itd.

Na kaj je potrebno biti pozoren pri izbiri ponudnika fotoknjig? Pozoren je treba biti na velikosti knjig v ponudbi (predvsem na razmerje dolžine stranic), ker ni nujno, da so vaše fotografije enaki proporcij, kot strani knjige in posledično vam bo v tem primeru nekje del fotografije manjkal, možnost tiska v živ rob (primer spodaj), in pa seveda ceno :). Ponavadi kar drži, da cena narašča sorazmerno s kvaliteto, vendar sem prepričan, da v nekem srednjem cenovnem razredu že dobite knjigo zelo solidne kvalitete. Za ponudniki fotoknjig se splača malce pobrskati tudi po tujini. Mi fotoknjige izdelujemo pri BLURB-u in smo izredno zadovoljni s kvaliteto in ceno. Knjiga velikosti 33 cm x 28 cm (ležeča) s trdo platnico, opremljeno z fotografijo čez celo stran in 200 stranmi stane cca 120-150 eur (odvisno od materiala, ki ga izberete). Res, da je malce držje od nekaterih ponudnikov pri nas, vendar je končni izdelek resnično TOP. In pa še ena nam zelo pomembna stvar … so eni redkih ponudnikov fotoknjig, ki sploh izdelajo produkt s tolikšnih številom strani. Saj veste … kot fotografi vedno prinsemo domov ogromno fotografij in 50 ali 80 strani v knjigi bi bilo za naše potrebe občutno premalo. Knjiga z (takrat le) najinega potovanja po Tajski ima kar 250 strani :).

sdfag 2

Torej … potrudite se, vzemite si čas, izberite najboljše fotografije, dodajte opombe ali celo naredite potopis. Investirajte tudi kakšen evro več (če seveda imate to možnost) in si izdelajte lepo, pregledno in zanimivo fotoknjigo, ki bo za vedno hranila vaše spomine in jo boste z veseljem/ pogledali še čez veliko let :).

Upam, da sem koga uspel prepričati, da je fotografije potrebno spraviti na papir, pa naj bo to album ali knjiga. Če imate kakršnakoli vprašanja glede fotoknjig pa vam z največjim veseljem odogovorim. Vprašanje lahko zapišete tudi v komentar, da bo vidno tudi drugim. Izkušenj s tega področja imamo pri nas kar precej, saj fotoknjige (od teh v srednjem cenovnem in kvalitetnem razredu, do tistih najboljših in najdražjih – tudi po več sto evrov) naročamo ves čas 🙂

Vsem pa želimo obilo užitkov in kreativnosti pri oblikovanju 🙂
Matic